1 pandemie

Begin 2020 kreeg de wereld te maken met COVID-19. Op 27 februari 2020 werd de eerste Nederlander positief getest. Vanaf dat moment ging het snel. Hierdoor is de reguliere zorg vanaf half maart 2020 nagenoeg stilgelegd. Dit had ook grote impact op de patiënt met invaliderende klachten van het bewegingsapparaat.

Gevolgen Tijdens de eerste golf - van maart t/m mei 2020 - zijn gemiddeld 60% minder totale heupprothesen en 65% minder totale knieprothesen geplaatst. Tijdens het hoogtepunt van de golf - april 2020 - was dit zelfs 90% minder totale heupprothesen en 97% minder totale knieprothesen.

Spoedoperaties - zoals protheseplaatsing na een fractuur, revisie-ingrepen na infectie en peri-prothetische fracturen - gingen in de periode maart-mei wel door. Toch was ook het aantal spoedoperaties in deze periode lager dan normaal.

image
image

COVID-19-gerelateerd onderzoek Er starten verschillende onderzoeken naar de impact van COVID-19 op de orthopedische zorg. Zo is er een onderzoek naar de impact van de langere wachttijd op het functioneren van de patiënt en de beperkingen in het dagelijks leven.

Uiteraard kunt u ook komend jaar data aanvragen voor onderzoek naar andere COVID-19-gerelateerde onderwerpen!